Före 1930 fanns det tre bilstationer i Umeå. Det var Droskbilstationen, Bilstationen samt Lillebil. Dessa tre gick samman 1930 och bildade Umeå Droskägareförening. Under 50-talet bytte man namn till Umeå Taxi. Allt sedan starten har Umeå Taxi varit det största taxibolaget i staden.

Nutid
Umeå Taxi var ett av det första taxibolaget i världen och det första i Sverige som började använda ett GPS-satellit dirigeringssystem (1998). Umeå Taxi har bytt alla taxametrar till de modernaste av märket Frogne med pekskärm. (2002) I november 2004 flyttade vi in i vårt nya hus vid flygplatsen, husen inrymmer beställningscentral, kontor, utbildningssal och förarutrymmen samt garage, verkstad och spolhallar.
Sedan 2010 har våran växel blivit ett eget bolag som heter Transcall, detta på grund av att vår växel anlitas av flera andra taxibolag runt om i Sverige.

Verksamhet
Umeå Taxi AB bedriver under varumärket Umeå Taxi person- och budtransporter inom Umeå Kommun. Organisationen är uppbyggd på 20 enskilda åkare. Medlemsåkerierna i Umeå Taxi AB är via avtal anslutna till bolaget som transportörer. Bolagets verksamhet utgörs av utveckling, marknadsföring och administration av de transporttjänster som erbjuds marknaden under varumärket Umeå Taxi.